XILINX Placement Papers



Submitted By : Rajashree Solanki, Pune,India


Entry Level Recruitment:

XILINX a place where great minds can get inside the Internet. XILINX has built a world class business by hiring some of the world’s brightest and most talented individuals, then giving them the room and support to continue learning and growing. It’s a place where people who’ve excelled in the academic world can put their skills to the test solving large-scale real world problems. 

XILINX hires students with Bachelor’s degrees, Master’s degrees, and PhD’s. XILINX works hard to form relationships with world-renowned colleges and universities in order to recruit the best talent in the business.

College Recruiting and Internships:

XILINX recruits through campus placements and when you join XILINX, you join a company that functions as a team, committed to excellence in delivering world-class business solutions to its clients. Akamai  also provides internship opportunities to students.

About the Recruitment test:

The interview procedure of XILINXAkamai consists of following 3 rounds:

1) Written Test  
2) Technical Interview  
3) HR Interview

Hope this will help you. Have a nice day!

Magna Web Designs Placement Papers

Submitted By : Shriniwas Mane


Magna Designs as a Web Designing Company based in Pune, India that offers a comprehensive list of services to meet all your web design and development needs. 


Company : Magna Web Designs


Location : Pune


Website : http://magnadesigns.co.cc

Domain : Web/Application Development


Job Position : Web Developer having knowledge of web languages and also e commerce like joomla,wordpress.




ST Erricson Placement Papers



Submitted By : Pragati Joshi, Delhi


1. A 2MB PCM(pulse code modulation) has
a) 32 channels b) 30 voice channels & 1 signalling channel.
c) 31 voice channels & 1 signalling channel.
d) 32 channels out of which 30 voice channels, 1 signalling channel, & 
1 Synchronizatio channel. Ans: (c)

2. Time taken for 1 satellite hop in voice communication is
a) 1/2 second b) 1 seconds c) 4 seconds d) 2 seconds Ans: (a)

3. A dishonest shopkeeper professes to sell pulses at the cost price, but he uses a false weight of 950gm. for a kg. His gain is …%.

4. Max number of satellite hops allowed in voice communication is :
a) only one b) more than one c) two hops d) four hops Ans: (c)

5. Conditional results after execution of an instruction in a micro processor is stored ina) register b) accumulator c) flag register d) flag register 
part of PSW(Program Status Word) Ans: (d)

6. Frequency at which VOICE is sampled is
a) 4 Khz b) 8 Khz c) 16 Khz d) 64 Khz Ans: (a)

7. Line of Sight is 
a) Straight Line b) Parabolic c) Tx & Rx should be visible to each other
d) none Ans: (c)

8. Purpose of PC(Program Counter) in a MicroProcessor is
a) To store address of TOS(Top Of Stack)
b) To store address of next instruction to be executed.
c) count the number of instructions.
d) to store base address of the stack. Ans: (b)

9. What action is taken when the processor under execution is interrupted by a
non-maskable interrupt?
a) Processor serves the interrupt request after completing the execution of the current instruction.
b) Processor serves the interupt request after completing the current task.
c) Processor serves the interupt request immediately.
d) Processor serving the interrupt request depends upon the priority of  the current task under execution. Ans: (a)
10.

The status of the Kernel is
a) task b) process c) not defined. d) none of the above. Ans: (b)

11. To send a data packet using datagram , connection will be established
a) before data transmission.
b) connection is not established before data transmission.
c) no connection is required.
d) none of the above. Ans: (c)

12. Word allignment is
a) alligning the address to the next word boundary of the machine.
b) alligning to even boundary.
c) alligning to word boundary.
d) none of the above. Ans: (a)

13. When a ‘C’ function call is made, the order in which parameters passed to the
function are pushed into the stack is 
a) left to right b) right to left
c) bigger variables are moved first than the smaller variales.
d) smaller variables are moved first than the bigger ones.
e) none of the above. Ans: (b)

14. What is the type of signalling used between two exchanges?
a) inband b) common channel signaling c) any of the above
d) none of the above. Ans: (a)

15. Buffering is 
a) the process of temporarily storing the data to allow for small variation in device speeds
b) a method to reduce cross talks
c) storage of data within transmitting medium until the receiver is ready to receive.
d) a method to reduce routing overhead. Ans: (a)

16. Memory allocation of variables declared in a program is
a) allocated in RAM. b) allocated in ROM. c) allocated on stack.
d) assigned to registers. Ans: (c)

16. Memory allocation of variables declared in a program is
a) allocated in RAM. b) allocated in ROM. c) allocated on stack.
d) assigned to registers. Ans: (c)

17. A software that allows a personal computer to pretend as a computer terminal is 
a) terminal adapter b) bulletin board c) modem d) terminal emulation
Ans: (d)

18. Find the output of the following program
int *p,*q;
p=(int *)1000;
q=(int *)2000;
printf(“%d”,(q-p)); Ans: 500

19. Which addressing mode is used in the following statements:
(a) MVI B,55 (b) MOV B,A (c) MOV M,A
Ans. (a) Immediate addressing mode.
(b) Register Addressing Mode
(c) Direct addressing mode

20. RS-232C standard is used in _____________. Ans. Serial I/O

21. Memory. Management in Operating Systems is done by
a) Memory Management Unit
b) Memory management software of the Operating System c) Kernel
Ans: (b)

22. What is done for a Push opertion?Ans: SP is decremented and then the 
value is stored.

23. Binary equivalent of 52 Ans. 110100

24. Hexadecimal equivalent of 3452 Ans. 72A

25. Explain Just In Time Concept ? Ans. Elimination of waste by purchasing manufacturing exactly when needed

26. A good way of unit testing s/w program is Ans. User test

27. OOT uses Ans. Encapsulated of detect methods

28. EDI useful in Ans. Electronic Transmission

29. MRPII different from MRP Ans. Modular version of man redundant initials

30. Hard disk time for R/W head to move to correct sector Ans. Latency Time

31. The percentage of times a page number bound in associate register is called
Ans. Bit ratio

32. Expand MODEM Ans. Modulator and Demodulator

33. RDBMS file system can be defined as Ans. Interrelated

34. Super Key is Ans. Primary key and Attribute

35. Windows 95 supports
(a) Multiuser (b) n tasks (c) Both (d) None Ans. (a)

36. In the command scanf, h is used for Ans. Short int

37. A process is defined as Ans. Program in execution

38. A thread is Ans. Detachable unit of executable code)

39. A thread is Ans. Detachable unit of executable code)

40. How is memory management done in Win95 
Ans. Through paging and segmentation

41. What is meant by polymorphism
Ans. Redfinition of a base class method in a derived class

42. What is the essential feature of inheritance 
Ans. All properties of existing class are derived

43. What does the protocol FTP do
Ans. Transfer a file b/w stations with user authentification

44. In the transport layer ,TCP is what type of protocol Ans. Connection oriented

45. Why is a gateway used Ans. To connect incompatible networks

46. How is linked list implemented Ans. By referential structures

47. What method is used in Win95 in multitasking Ans. Non preemptive check

48. What is a semaphore Ans. A method synchronization of multiple processes

49. What is the precedence order from high to low ,of the symbols ( ) ++ /
Ans.( ) , ++, /

50. Preorder of A*(B+C)/D-G Ans.*+ABC/-DG

51. What is the efficiency of merge sort Ans. O(n log n)

52. In which layer are routers used Ans.In network layer 

53. Which of the following sorting algorithem has average sorting behavior –Bubble sort, merge sort, heap sort, 
exchange sort         Ans. Heap sort

54. In binary search tree which traversal is used for getting ascending order
values–Inorder ,post order,preorder Ans.Inorder

55. What are device drivers used for        Ans.To provide software for enabling the hardware

56. What are device drivers used for      Ans.To provide software for enabling the hardware

57. What is make command in unix Ans. Used forcreation of more than one file

58. In unix .profile contains Ans. Start up program

59. In unix ‘ls ‘stores contents in Ans.inode block

60. Which of the following involves context switch,
(a) system call (b) priviliged instruction (c) floating poitnt exception
(d) all the above (e) none of the above Ans: (a)

61. In OST, terminal emulation is done in
(a) sessions layer (b) application layer (c) presentation layer 
(d) transport layer Ans: (b)

62. For 1 MB memory, the number of address lines required,
(a)11 (b)16 (c)22 (d) 24 Ans. (b)

63. Semaphore is used for
(a) synchronization (b) dead-lock avoidance (c) box (d) none Ans. (a)

64. Which holds true for the following statement class c: public A, public B
a) 2 member in class A, B should not have same name
b) 2 member in class A, C should not have same name
c) both  d) none Ans. (a)

65. Preproconia.. does not do which one of the following
(a) macro (b) conditional compliclation (c) in type checking (d) including load file
Ans. (c)

66. Piggy backing is a technique for
a) Flow control b) Sequence c) Acknowledgement d) retransmition Ans. (c)

67. Which is not a memory management scheme?
a) buddy system b) swapping c) monitors d) paging Ans : c

68. There was a circuit given using three nand gates with two inputs and one output.
Find the output.
a) OR b) AND c) XOR d) NOT Ans. (a)

69. Iintegrated check value(ICV) are used as: Ans. The client computes the ICV
and then compares it with the senders value.

70. When applets are downloaded from web sites , a byte verifier performs _________?
Ans. Status check

71. An IP/IPX packet received by a computer using… having IP/IPX both how the packet Is handled. Ans. Read the, field in the packet header with to 
send IP or IPX protocol.

72. The UNIX shell ….
a) does not come with the rest of the system
b) forms the interface between the user and the kernal
c) does not give any scope for programming
d) deos not allow calling one program from with in another
e) all of the above Ans. (b)

73. In UNIX a files i-node ……?
Ans. Is a data structure that defines all specifications of a file like the file size, number of lines to a file, permissions etc.

74. The very first process created by the kernal that runs till the kernal process is halts is
a) init b) getty c) both (a) and (b) d) none of these Ans. (a)

75. In the process table entry for the kernel process, the process id value is
(a) 0 (b) 1 (c) 2 (d) 255 (e) it does not have a process table entry 
Ans. (a)

76. Which of the following API is used to hide a window
a) ShowWindow b) EnableWindow c) MoveWindowd) SetWindowPlacement
e) None of the above Ans. (a)

77. Which function is the entry point for a DLL in MS Windows 3.1
a) Main b) Winmain c) Dllmain d) Libmain e) None Ans. (b)

78. The standard source for standard input, standard output and standard error is a) the terminal b) /dev/null
c) /usr/you/input, /usr/you/output/, /usr/you/error respectively
d) None Ans. (a)

79. The redirection operators > and >>
a) do the same function b) differ : > overwrites, while >> appends
c) differ : > is used for input while >> is used for output
d) differ : > write to any file while >> write only to standard output
e) None of these Ans. (b)

80. The command grep first second third /usr/you/myfile
a) prints lines containing the words first, second or third from the file /usr/you/myfile
b) searches for lines containing the pattern first in the files second, third, and /usr/you/myfile and prints them
c) searches the files /usr/you/myfiel and third for lines containing the words first or second and prints them
d) replaces the word first with the word second in the files third and /usr/you/myfile
e) None of the above
Ans. (b)

81. You are creating a Index on EMPNO column in the EMPLOYEE table. Which
statement will you use?
a) CREATE INdEX emp_empno_idx ON employee, empno;
b) CREATE INdEX emp_empno_idx FOR employee, empno;
c) CREATE INdEX emp_empno_idx ON employee(empno); 
d) CREATE emp_empno_idx INdEX ON employee(empno); Ans. c

82. Which program construct must return a value?
a) Package b) Function c) Anonymous block d) Stored Procedure
e) Application Procedure Ans. b

83. Which Statement would you use to remove the EMPLOYEE_Id_PK PRIMARY KEY
constraint and all depending constraints fromthe EMPLOYEE table?
a) ALTER TABLE employee dROP PRIMARY KEY CASCAdE; 
b) ALTER TABLE employee dELETE PRIMARY KEY CASCAdE;
c) MOdIFY TABLE employee dROP CONSTRAINT employee_id_pk CASCAdE;
d) ALTER TABLE employee dROP PRIMARY KEY employee_id_pk CASCAdE;
e) MOdIFY TABLE employee dELETE PRIMARY KEY employee_id_pk CASCAdE;
Ans. a

84. Which three commands cause a transaction to end? (Chosse three)
a) ALTER b) GRANT c) DELETE d) INSERT e) UPdATE
f) ROLLBACK Ans. a ,b ,f

85. Under which circumstance should you create an index on a table?
a) The table is small.
b) The table is updated frequently.
c) A columns values are static and contain a narrow range of values
d) Two columns are consistently used in the WHERE clause join condition 
of SELECT statements.
Ans.d

86. What was the first name given to Java Programming Language. 
a) Oak – Java b) Small Talk c) Oak d) None Ans.a

87. A certain radioactive element A, has a half life = t seconds. In (t/2) seconds the fraction of the initial quantity of the element so 
far decayed is nearly
(a) 29% (b) 15% (c) 10% (d) 45% Ans. (a)

88. Which of the following plots would be a straight line ?
(a) Logarithm of decay rate against logarithm of time
(b) Logarithm of decay rate against logarithm of number of decaying nuclei
(c) Decay rate against time
(d) Number of decaying nuclei against time Ans. (b)

89. A radioactive element x has an atomic number of 100.
It decays directly into an element y which decays directly into element z.
In both processes a charged particle is emitted.
Which of the following statements would be true?
(a) y has an atomic number of 102 (b) y has an atomic number of 101
(c) z has an atomic number of 100 (d) z has an atomic number of 101
Ans. (b)

90. If the sum of the roots of the equation ax2 + bx + c=0 is equal to the sum of
the squares of their reciprocals then a/c, b/a, c/b are in 
(a) AP (b) GP (c) HP (d) None of these Ans. (c)

91. A man speaks the truth 3 out of 4 times. He throws a die and reports it to be a 6.
What is the probability of it being a 6?
(a) 3/8 (b) 5/8 (c) ¾ (d) None of the above Ans. (a)

92. If cos2A + cos2B + cos2C = 1 then ABC is a
(a) Right angle triangle (b) Equilateral triangle (c) All the angles are acute
(d) None of these Ans. (a)

93. Image of point (3,8) in the line x + 3y = 7 is
(a) (-1,-4) (b) (-1,4) (c) (2,-4) (d) (-2,-4) Ans. (a)

94. The mass number of a nucleus is 
(a) Always less than its atomic number (b) Always more than its atomic number
(c) Sometimes more than and sometimes equal to its atomic number
(d) None of the above Ans. (c)

95. The maximum KE of the photoelectron emitted from a surface is dependent 
on (a) The intensity of incident radiation (b) The potential of the collector
electrode (c) The frequency of incident radiation
(d) The angle of incidence of radiation of the surface Ans. (c

96. Which of the following is not an essential condition for interference
(a) The two interfering waves must be propagated in almost the same direction or 
the two interfering waves must intersect at a very small angle
(b) The waves must have the same time period and wavelength
(c) Amplitude of the two waves should be the same
(d) The interfering beams of light must originate from the same source 
Ans. (c)

97. When X-Ray photons collide with electrons 
(a) They slow down (b) Their mass increases (c) Their wave length 
increases (d) Their energy decreases Ans. (c)

98. An electron emits energy 
(a) Because its in orbit (b) When it jumps from one energy level to another
(c) Electrons are attracted towards the nucleus
(d) The electrostatic force is insufficient to hold the electrons in orbits
Ans. (b)

99. An electron emits energy 
(a) Because its in orbit (b) When it jumps from one energy level to another
(c) Electrons are attracted towards the nucleus
(d) The electrostatic force is insufficient to hold the electrons in orbits
Ans. (b)

100. How many bonds are present in CO2 molecule?
(a) 1 (b) 2 (c) 0 (d) 4 Ans. (d)

AAI Placement Papers

1. Which of the following schemes have the best error performance with the same energy per bit?
1. 16QAM      b.  16PSK   c.  QPSK

2. Same Antenna is used for Tx and Rx. Radar range related to Antenna gain as
1. Directly proportion To G
2. Directly Proportion To square root of G
3. Inversely prop to G

3. Thermal Noise in conductor related to B
1. B     2. 1/B      3. B2    4. Square root of B

4. A control system with feed back gain 0.1 and forward gain 10. What is the sensitivity of the system w.r.t the feed back system.

5. The value of ‘k’ for the system to be stable is. (6th degree Characteristic Eqn given)

6. Which of the following system is stable.
1. As2 + Bs +C
2. As2 – Bs +C
3. As4 + B s3 +Cs+D
4. -As2 – Bs -C

7. Linux OS based on which architecture

8. Comparison between Macro and Subroutine
1. Macro better that Sub Rtne with respect to storage time and execution time
2. Vice versa
3. Macro better that Sub Rtne with respect to execution time only
4. Vice versa

9. Which of the following is a privileged instruction?
1. MOV A B
2. INT 21
3. ADD A B
4. IN 08

10. Which of the following instruction is not converted to binary by an Assembly Language Program?
1. TRAP
2. Interrupt
3. Privilige instruction
4. Sorry don’t remember

11. In which type of machine can multiple tasks be done
1. Virtual Machine
2. Sorry don’t remember

12. Which of the following has the highest distortion?
1. A    2. B    3. AB     4. C

13. Which of the following distortions occur in Class B push pull amplifier?
1. Harmonic
2. Intermodulation
3. Phase
4. Sorry don’t remember

14. Ө(s)/T(s) of a rotational system (J,B,k regular notaions)

15. Schmitt Trigger with 3V & 1V UTP and LTP respectively. A sinusoidal input with 10V peak is fed as the input. The output swings between

16. Op-amp circuit given. Identify the circuit (Ans: Peak detector)

17. 6 bit binary ladder with 101001 as input ( 0= 0V, 1 = 10V). Output voltage is ——

18. Doppler Radar of 1125 MHz. Frequency of received echo is 125  MHz. The conclusion is
1. Target also has a radar
2. Target moving away
3. Target approaching

19. Microprocessor cycles between
1. Fetch and Execution operations.
2. Fetch and Halt

20. Modulation index of an FM system with 2.5V, 500 Hz input and 5KHz deviation is

21. Routh’s Criterion gives
1. Number of roots on the LHS of S plane
2. Number of roots on the RHS of S plane

22. For the system to be stable, the roots of the characteristic Equation must lie
1. Left side of the S plane
2. Right side of s plane

23. Impulse response h(t) of a system is
1. Inverse Laplace transform of Transfer Function

24. The output of a LTI system with Guassian process input is
1. Gaussian
2. Poisson

25. Spectral Density and Auto-Correlation are
1. Laplace Transform pair
2. Fourier Transform Pair.

26. A flex Klystron is a
1. Microwave amp
2. Microwave Oscillator
3. Both amp and Oscillator
4. High cavity tube

27. S Matrix related question.

28. Block diagram given 

Oscillator(1MHz)  à  Divider (/ 10^6)  à Schmitt Trigger  à   Flip Flop  à.  Output is

1. Pulse Train of width 1 sec
2. Pulse Train of width 2 sec
3. Pulse Train of width 0.5 sec

SASKEN Placment Papers

Placement Detais 2012 for Freshers :

Criteria : 60% aggregate

Package : 3 lacs

Qualification : B.E. / B.TECH.

Branches : comp/IT ( Under Graduate & Post Graduate )

3i Infotech Placement Papers



I am Pravin Gawade fro PICT.
aND I would like to share my experience with 3i Infotech.
Please share more information if  you have and help others.


In a class composed of x girls and y boys what part of the class is composed of girls
A. y/(x + y) 
B. x/xy 
C. x/(x + y) 
D. y/xy 
(Ans.C)

What is the maximum number of half-pint bottles of cream that can be filled with a 4-gallon can of cream(2 pt.=1 qt. and 4 qt.=1 gal)
A. 16 
B. 24 
C. 30 
D. 64 (Ans.D)

If the operation,^ is defined by the equation x ^ y = 2x + y,what is the value of a in 2 ^ a = a ^ 3
A.0 B.1 C.-1 D.4 (Ans.B)

A coffee shop blends 2 kinds of coffee,putting in 2 parts of a 33p. a gm. grade to 1 part of a 24p. a gm.If the mixture is changed to 1 part of the 33p. a gm. to 2 parts of the less expensive grade,how much will the shop save in blending 100 gms.
A.Rs.90 B.Rs.1.00 C.Rs.3.00 D.Rs.8.00 (Ans.C)

There are 200 questions on a 3 hr examination.Among these questions are 50 mathematics problems.It is suggested that twice as much time be spent on each maths problem as for each other question.How many minutes should be spent on mathematics problems
A.36 B.72 C.60 D.100 (Ans.B)

In a group of 15,7 have studied Latin, 8 have studied Greek, and 3 have not studied either.How many of these studied both Latin and Greek
A.0 B.3 C.4 D.5 (Ans.B)

If 13 = 13w/(1-w) ,then (2w)2 =
A.1/4 B.1/2 C.1 D.2 (Ans.C)
If a and b are positive integers and (a-b)/3.5 = 4/7, then
(A) b < a (B) b > a (C) b = a (D) b >= a (Ans. A)

In june a baseball team that played 60 games had won 30% of its game played. After a phenomenal winning streak this team raised its average to 50% .How many games must the team have won in a row to attain this average?
A. 12 B. 20 C. 24 D. 30 (Ans. C)

M men agree to purchase a gift for Rs. D. If three men drop out how much more will each have to contribute towards the purchase of the gift/
A. D/(M-3) B. MD/3 C. M/(D-3) D. 3D/(M2-3M) (Ans. D)

. A company contracts to paint 3 houses. Mr.Brown can paint a house in 6 days while Mr.Black would take 8 days and Mr.Blue 12 days. After 8 days Mr.Brown goes on vacation and Mr. Black begins to work for a period of 6 days. How many days will it take Mr.Blue to complete the contract?
A. 7 B. 8 C. 11 D. 12 (Ans.C)

2 hours after a freight train leaves Delhi a passenger train leaves the same station travelling in the same direction at an average speed of 16 km/hr. After travelling 4 hrs the passenger train overtakes the freight train. The average speed of the freight train was?
A. 30 B. 40 C.58 D. 60 (Ans. B)

If 9x-3y=12 and 3x-5y=7 then 6x-2y = ?
A.-5 B. 4 C. 2 D. 8 (Ans. D)

There are 5 red shoes, 4 green shoes. If one draw randomly a shoe what is the probability of getting a red shoe (Ans 5c1/ 9c1)

What is the selling price of a car? If the cost of the car is Rs.60 and a profit of 10% over selling price is earned (Ans: Rs 66/-)

1/3 of girls , 1/2 of boys go to canteen .What factor and total number of classmates go to canteen.
Ans: Cannot be determined.

The price of a product is reduced by 30% . By what percentage should it be increased to make it 100% (Ans: 42.857%)

There is a square of side 6cm . A circle is inscribed inside the square. Find the ratio of the area of circle to square. (Ans. 11/14 )

There are two candles of equal lengths and of different thickness. The thicker one lasts of six hours. The thinner 2 hours less than the thicker one. Ramesh lights the two candles at the same time. When he went to bed he saw the thicker one is twice the length of the thinner one. How long ago did Ramesh light the two candles .
Ans: 3 hours.

If M/N = 6/5,then 3M+2N = ?
If p/q = 5/4 , then 2p+q= ?
If PQRST is a parallelogram what it the ratio of triangle PQS & parallelogram PQRST . (Ans: 1:2 )

The cost of an item is Rs 12.60. If the profit is 10% over selling price what is the selling price ?
(Ans: Rs 13.86/- )

There are 6 red shoes & 4 green shoes . If two of red shoes are drawn what is the probability of getting red shoes (Ans: 6c2/10c2)

To 15 lts of water containing 20% alcohol, we add 5 lts of pure water. What is % alcohol. (Ans : 15% )

A worker is paid Rs.20/- for a full days work. He works 1,1/3,2/3,1/8.3/4 days in a week. What is the total amount paid for that worker ? (Ans : 57.50 )

If the value of x lies between 0 & 1 which of the following is the largest?
(a) x b) x2 (c) ?x (d) 1/x (Ans : (d) )

If the total distance of a journey is 120 km .If one goes by 60 kmph and comes back at 40kmph what is the average speed during the journey? Ans: 48kmph

A school has 30% students from Maharashtra .Out of these 20% are Bombey students. Find the total percentage of Bombay? (Ans: 6%)

An equilateral triangle of sides 3 inch each is given. How many equilateral triangles of side 1 inch can be formed from it? (Ans: 9)

If A/B = 3/5,then 15A = ? (Ans : 9B)

Each side of a rectangle is increased by 100% .By what percentage does the area increase? (Ans : 300%)

Perimeter of the back wheel = 9 feet, front wheel = 7 feet on a certain distance, the front wheel gets 10 revolutions more than the back wheel .What is the distance? Ans : 315 feet
Perimeter of front wheel =30, back wheel = 20. If front wheel revolves 240 times. How many revolutions will the back wheel take? Ans: 360 times

20% of a 6 litre solution and 60% of 4 litre solution are mixed. What percentage of the mixture of solution
(Ans: 36%)

City A’s population is 68000, decreasing at a rate of 80 people per year. City B having population 42000 is increasing at a rate of 120 people per year. In how many years both the cities will have same population? (Ans: 130 years)

Two cars are 15 kms apart. One is turning at a speed of 50kmph and the other at 40kmph . How much time will it take for the two cars to meet? (Ans: 3/2 hours)

A person wants to buy 3 paise and 5 paise stamps costing exactly one rupee. If he buys which of the following number of stamps he won’t able to buy 3 paise stamps. Ans: 9

There are 12 boys and 15 girls, How many different dancing groups can be formed with 2 boys and 3 girls.

Which of the following fractions is less than 1/3
(a) 22/62 (b) 15/46 (c) 2/3 (d) 1 (Ans: (b))

There are two circles, one circle is inscribed and another circle is circumscribed over a square. What is the ratio of area of inner to outer circle? Ans: 1 : 2

Three types of tea the a,b,c costs Rs. 95/kg,100/kg and70/kg respectively.How many kgs of each should be blended to produce 100 kg of mixture worth Rs.90/kg, given that the quntities of band c are equal
a)70,15,15 b)50,25,25 c)60,20,20 d)40,30,30 (Ans. (b))

In a class, except 18 all are above 50 years.15 are below 50 years of age. How many people are there
(a) 30 (b) 33 (c) 36 (d) none of these. (Ans. (d))

If a boat is moving in upstream with velocity of 14 km/hr and goes downstream with a velocity of 40 km/hr, then what is the speed of the stream ?
(a) 13 km/hr (b) 26 km/hr (c) 34 km/hr (d) none of these (Ans. A)

Find the value of ( 0.75 * 0.75 * 0.75 – 0.001 ) / ( 0.75 * 0.75 – 0.075 + 0.01)
(a) 0.845 (b) 1.908 (c) 2.312 (d) 0.001 (Ans. A)

A can have a piece of work done in 8 days, B can work three times faster than the A, C can work five times faster than A. How many days will they take to do the work together ?
(a) 3 days (b) 8/9 days (c) 4 days (d) can’t say (Ans. B)

A car travels a certain distance taking 7 hrs in forward journey, during the return journey increased speed 12km/hr takes the times 5 hrs.What is the distancetravelled
(a) 210 kms (b) 30 kms (c) 20 kms (c) none of these (Ans. B)

Instead of multiplying a number by 7, the number is divided by 7. What is the percentage of error obtained ?
Find (7x + 4y ) / (x-2y) if x/2y = 3/2 ?
(a) 6 (b) 8 (c) 7 (d) data insufficient (Ans. C)

A man buys 12 lts of liquid which contains 20% of the liquid and the rest is water. He then mixes it with 10 lts of another mixture with 30% of liquid.What is the % of water in the new mixture?

If a man buys 1 lt of milk for Rs.12 and mixes it with 20% water and sells it for Rs.15, then what is the percentage of gain?

Pipe A can fill a tank in 30 mins and Pipe B can fill it in 28 mins.If 3/4th of the tank is filled by Pipe B alone and both are opened, how much time is required by both the pipes to fill the tank completely ?

If on an item a company gives 25% discount, they earn 25% profit. If they now give 10% discount then what is the profit percentage.
(a) 40% (b) 55% (c) 35% (d) 30% (Ans. D)

A certain number of men can finish a piece of work in 10 days. If however there were 10 men less it will take 10 days more for the work to be finished. How many men were there originally?
(a) 110 men (b) 130 men (c) 100 men (d) none of these (Ans. A)

In simple interest what sum amounts of Rs.1120/- in 4 years and Rs.1200/- in 5 years ?
(a) Rs. 500 (b) Rs. 600 (c) Rs. 800 (d) Rs. 900 (Ans. C)

If a sum of money compound annually amounts of thrice itself in 3 years. In how many years will it become 9 times itself.
(a) 6 (b) 8 (c) 10 (d) 12 (Ans A)

Two trains move in the same direction at 50 kmph and 32 kmph respectively. A man in the slower train observes the 15 seconds elapse before the faster train completely passes by him. What is the length of faster train ?
(a) 100m (b) 75m (c) 120m (d) 50m (Ans B)

How many mashes are there in 1 squrare meter of wire gauge if each mesh
is 8mm long and 5mm wide ?
(a) 2500 (b) 25000 (c) 250 (d) 250000 (Ans B)

x% of y is y% of ?
(a) x/y (b) 2y (c) x (d) can’t be determined Ans. C

The price of sugar increases by 20%, by what % should a housewife reduce the consumption of sugar so that expenditure on sugar can be same as before ?
(a) 15% (b) 16.66% (c) 12% (d) 9% (Ans B)

A man spends half of his salary on household expenses, 1/4th for rent, 1/5th for travel expenses, the man deposits the rest in a bank. If his monthly deposits in the bank amount 50, what is his monthly salary ?
(a) Rs.500 (b) Rs.1500 (c) Rs.1000 (d) Rs. 900 (Ans C)

The population of a city increases @ 4% p.a. There is an additional annual increase of 4% of the population due to the influx of job seekers, find the % increase in population after 2 years ?

The ratio of the number of boys and girls in a school is 3:2 Out of these 10% the boys and 25% of girls are scholarship holders. % of students who are not scholarship holders.?

15 men take 21 days of 8 hrs. each to do a piece of work. How many days of 6 hrs. each would it take for 21 women if 3 women do as much work as 2 men?
(a) 30 (b) 20 (c) 19 (d) 29 (Ans. A)

A cylinder is 6 cms in diameter and 6 cms in height. If spheres of the same size are made from the material obtained, what is the diameter of each sphere?
(a) 5 cms (b) 2 cms (c) 3 cms (d) 4 cms (Ans C)

A rectangular plank (2)1/2 meters wide can be placed so that it is on either side of the diagonal of a square shown below.(Figure is not available)What is the area of the plank? ( Ans :7*(2)1/2 )

What is the smallest number by which 2880 must be divided in order to make it into a perfect square ?
(a) 3 (b) 4 (c) 5 (d) 6 (Ans. C)

A father is 30 years older than his son however he will be only thrice as old as the son after 5 years what is father’s present age ?
(a) 40 yrs (b) 30 yrs (c) 50 yrs (d) none of these (Ans. A)

An article sold at a profit of 20% if both the cost price and selling price would be Rs.20/- the profit would be 10% more. What is the cost price of that article?

If an item costs Rs.3 in ’99 and Rs.203 in ’00.What is the % increase in price?
(a) 200/3 % (b) 200/6 % (c) 100% (d) none of these (Ans. A)

5 men or 8 women do equal amount of work in a day. a job requires 3 men and 5 women to finish the job in 10 days how many woman are required to finish the job in 14 days.
a) 10 b) 7 c) 6 d) 12 (Ans 7)

A simple interest amount of rs 5000 for six month is rs 200. what is the anual rate of interest?
a) 10% b) 6% c) 8% d) 9% (Ans 8%)

In objective test a correct ans score 4 marks and on a wrong ans 2 marks are —. a student score 480 marks from 150 question. how many ans were correct?
a) 120 b) 130 c) 110 d) 150 (Ans130)

An artical sold at amount of 50% the net sale price is rs 425 .what is the list price of the artical?
a) 500 b) 488 c) 480 d) 510 (Ans 500)

A man leaves office daily at 7pm A driver with car comes from his home to pick him from office and bring back home.One day he gets free at 5:30 and instead of waiting for driver he starts walking towards home. In the way he meets the car and returns home on car He reaches home 20 minutes earlier than usual. In how much time does the man reach home usually?? (Ans. 1hr 20min)

A works thrice as much as B. If A takes 60 days less than B to do a work then find the number of days it would take to complete the work if both work together?
Ans. 22?days

How many 1’s are there in the binary form of 8*1024 + 3*64 + 3 Ans. 4

In a digital circuit which was to implement (A B) + (A)XOR(B), the designer implements (A B) (A)XOR(B) What is the probability of error in it ?

A boy has Rs 2. He wins or loses Re 1 at a time If he wins he gets Re 1 and if he loses the game he loses Re 1.He can loose only 5 times. He is out of the game if he earns Rs 5.Find the number of ways in which this is possible? (Ans. 16)

If there are 1024*1280 pixels on a screen and each pixel can have around 16 million colors. Find the memory required for this? (Ans. 4MB)

On a particular day A and B decide that they would either speak the truth or will lie. C asks A whether he is speaking truth or lying? He answers and B listens to what he said. C then asks B what A has said B says “A says that he is a liar” What is B speaking ?(a) Truth (b) Lie (c) Truth when A lies (d) Cannot be determined
Ans. (b)

Sandisc Placement Papers 2010

Hey guys,

I am Ankita Shirode and I would like to share my experience with you all.
The interview process had four rounds.
1.) Written test
2.) Group Discussion
3.) Technical Interview
4.) HR interview

WRITTEN TEST:
The written test consisted of 30 questions and the time is 30 min.
10-C questions
10-Aptitude
10-Verbal

The C questions are not that easy but u will surely get through it if you prepare well.

Aptitude questions are also fine. You need to work during the exam… Just practice the general aptitude questions in various websites. Its better to practice the test questions. Just be attentive and concentrate on the questions, u will surely get through it.

Verbal is a walk on a cake. it is very easy.. don’t waste your time on Verbal.
Sometimes they don’t consider verbal because it is that easy. Only concentrate on C and Aptitude. Let me tell, the best thing is.. NO SECTIONAL CUTOFF. Out of 30 you need to score 12 or 13 (sometimes it is 10), that is more than enough to get through.

GD in Abacus is very easy. It is not a GD actually. They give a particular topic and ask you to talk for 2 minutes. Each and every person will get their chance. They don’t bother what you talk but they see how you talk. My topic was YOUR MEMORABLE MOMENTS IN COLLEGE and sometimes the current topics. I talked only for 1 min, but I was very loud, clear, with a smile on my face and I talked looking at all instead of staring at the HR.

Technical is a bit tough for CSE and IT. But for all other branches it is fine. They ask about the basics in your subject. Being an IT student I had an interview for 15-20 minutes, but for other branches it went for 3-5 minutes. So if you arr from CSE or IT be perfect with C, C++ JAVA. Of course it depends on your resume, don’t make it complicated with languages like J2EE or so.

HR is also easy. It will last for some 2-3 minute and at the most 5 minutes. Just be what you are.. Don’t be artificial.. Express your own views.. they give certain situations and see how you handle the situation.

So finally I got through all these rounds and on September 21st evening at 4:30 I got my result. You know friends this is my 5th company and I couldn’t get through the written also in all the 5 companies I previously attended. So don’t worry friends. If u are not selected in a company then a better company is waiting for you..

Rambus Placement Papers

Hey Guys

These are the TECHNICAL QUESTIONS asked for the Software Developers Post

Here are only technical questions asked in the paper, hope it will be helpful for you…

Remaining questions were on general knowledge, English, reasoning and etc…
pls share any additional info you have here and also other papers

1. question on Ruth’s criterion.

2. charecteristic equation for stable state.

3. common collector amplifier (current, voltage relations…).

4. FET transconductance, Gm is directly proportional to…

5. at 3dB frfequency line, gain reduces to…

6. maximum distortion occurs in which amplifier?

7. class B pushpull amplifier suffers from…

8. Barkhausen’s criterion for sustained oscillations..

9. low frequency response of RC coupled amplifier (characteristics)

10. ideal operational trans conductance amplifier (i/p & o/p impedance relations)

11. radiation resistance of folded dipole is ….ohms.

12. IC timer 555, low on pin4(reset), what happens?

13. decimal to binary conversion…

14. question on full adder circuit( no of i/p o/p digits)

15. ckt involving:  oscillator -> divider -> schmitt trigger -> flip flop -> o/p= ? ( -> represents followed by symbol)

16. a ckt: op amp ->diode and capacitor -> o/p; name the ckt?

17. problem on binary adder (6 bit)

18. feedback factor is 0.1, forward gain of system is 10, sensitivity w.r.t f/b element?

19. linux is implemented as?

20. feedback control system characteristics?

21. phased locked loop is used in ?

22. a problem on random variables…

23. freq response char of ideal comm chnl..

24. best error performance for same avg energy per bit (options 16QAM, 16ASK, 16PSK, QPSK)

25. Tx band width od SSB?

26. nyquist interval..

27. r/n b/n spectral density &auto correlation fpor a periodic function.

28. thermal noise power in a conductor is proportional to…

29. numerical on modulation index…

30. question on radar range..

31. question on doppler radar…

32. microwave signal follows earth curvature, phenomenon called as…

33. flex klystron functions as…

34. microwave junction matched at all points is called…’

35. numerical on schmitt trigger ckt operation on a sine wave.

36. question on assembly language (up).

37. assembly language (up).

38. assembly language (up)/(uc).

39. operating system architecture.

40. O.S architecture..

41. protocol to receive mails from server..

42. question on ethernet involving distances (2500 mts).

43. pc to hub distance in 10base T ethernet.

44. ip-sec is an internet security mechanism for ?

Submit Placement Papers and WIN T-Shirt…HURRY UP

Wanna Win Free T -SHIRT ??

Now You can Win free T-Shirt here.


All You have to do is 

” Mail us 10 Placement papers of well known companies. “


Read following points carefully :

  • All The Papers should belong to different companies.
  • All Papers should be complete.
  • You have to mail papers for 10 Companies.
  • Mail all in one zip folder.

You can send us paper at : aptitudecracker@gmail.com

BHEL Placement Papers – Feb 2009

BHEL is the largest engineering and manufacturing enterprise in India in the energy-related/infrastructure sector, today. BHEL was established more than 40 years ago, ushering in the indigenous Heavy Electrical Equipment industry in India – a dream that has been more than realized with a well-recognized track record of performance. The company has been earning profits continuously since 1971-72 and paying dividends since 1976-77. … Read more
Hi Friends
BRANCH: MECHANICAL (120 QNS)
1. Euler’s load for columns (end conditions)
2. Relation b/w longitudinal stress nd Hoops stress (thin cylindrical shell)
3. First atomic power plant in India?
4. Drawing paper sizes: A0,A1,A2,A3,A4
5. In an electrolytic soln conduction takes place by…..
6. Problem in natural nd induced frequency….
7. Stud diameter for Boilers in Thermal Power plant….
8. Kinematic pair….
9. Rake angle…
10. Double bucket is used in which turbine….
11. If original size of a drawing was reduced to half, what is the scale size….
12. TIG welding process is used for which Metal….
13. Laser is produced from which of the following… (ruby, diamond, titanium, gold)
14. 8085 microprocessor is what bit….(4,8,16,32)
15. Problem in friction….
16. In shafts operating at very high temp what s the lubricant used….
17. For mass production which of the following process is preferable.. (process, product, line)
18. Dynamometer s used to measure…
19. In casting, the content of the facing sand used is…
20. Boundary layer property…
21. Formula for two springs in series….
22. Nu=f(Pr,Gr)
23. First law of thermodynamics… (Q=W+dE)
24. Transistors-(CE,CB) qns2
25. npn diodes.. dopin(2qns)
26. Power Factor(2 problems)
27. 1 qn from IC chip
28. Which s the universal gate among the following (AND, OR, NAND, Ex-OR)
29. Semiconductor Material among following… (germanium, gold, copper, silica)
30. Current, 2 resistance in series… find voltage…
31. In car battery Voltage used was…
32. Material used for making high speed bearings…
60 questions from mechanical and other 60 questions from electrical nd electronics. Generally there will not be too many question from electrical&electronics in previous year qn papers, this one s exception. Concentrate in Theory of M/C, Thermodynamics, Prodn, FM, Strength of Matl, Materials and Metallurgy, Eng Mech..
Section-2 (Quants & Reasoning-85, English-35, Total-120)
1. Problems in Geometry and Mensuration(10-15qns)
2. SI, CI and Shares (3qns)
3. Time Distance (2qns)
4. Ratio and Proportion (4qns)
5. Venn diag (1+1+2Qns)
6. Mixtures and Alligations (2qns)
7. Clock and Calendar (2qns)
8. Time cistern and Work (3qnsP)
9. Time and Distance (2qns)
10. Arithmetic Calc-square roots, cubes, etc (2qns)
11. Age (1qn)
12. Coding and Decoding
13. Analogy, direction, Blood Relations
14. GMAT model qns-(25 qns)
Col-A Col-B
5X8 6X7
a) col A > col B (b) col A < col B (c) col A= col B (d) no Relation (e) Answer not in option
15. Comprehension Reading-1 (5qns)
16. Antonyms& Synonyms (5+5)
17. Spelling Mistake (5qns)
18. Sentence correction (5qns)
19. Jumbled Paragraph formation (5qns)
20. Fill in the Blanks (5qns)
For reasoning Verbal and Non verbal reasoning by R. S. Aggarwal is more than sufficient. For aptitude R. S Aggarwal is not sufficient. Learn more easy solving methods, Shortcuts-Refer TIME material.
Time is the main constraint-2.5hrs (240qns)… Multiple choice (5 options).. 1/5 negative mark.. Concentrate more on section-2..